Huskeliste (0)

DØREN PÅ GLØTT FOR NYE TRENDER

Hvite, glatte flater har dominert på dørfronten de siste årene. Nå har pendelen svingt tilbake, mot mer bruk av mønstre, farger og tre.

Er døren det forsømte interiørelementet? I alle andre deler av boligen leker vi med ulike materialer, farger og mønstre, men dørene får lite oppmerksomhet. Kanskje er det en endring på gang. Det virker som om stadig flere setter døren på gløtt for nye tanker og ideer, også her.  Det har dørprodusentene merket seg, og katalogene deres er fulle av farger og spennende design – i tillegg til de klassiske fyllingsdørene og de glatte, hvite som fortsatt er bestselgere.

Dørens funksjon har ikke endret seg mye gjennom årene. En dør kan åpnes og lukkes, låses og låses opp igjen. Designen derimot, kan varieres i det uendelige. Og dørene kan virkelig være prikken over i-en i et interiør. Du må bare tørre å la dørene få den oppmerksomheten de fortjener.

 

 

OPPFRISKENDE FARGEKLATTER
I et ellers nøytralt og minimalistisk interiør, med lyse, malte flater, kan farger på dørene gi interiøret karakter og personlighet. Ved å bruke farger, trekkes oppmerksomhet mot dørene. Da forteller dørene litt om husets planløsning og blir dine veivisere. Du trekkes mot dørene og blir nysgjerrig på hva som er på den andre siden.

Er du åpen for at dørene kan ha farger, får du et element å spille på som kan tilføre interiøret spenning og kontraster. Du kan la dørene følge samme fargepalett som veggene, eller innføre en ekstra palett i kontrastfarger. I et interiør dominert av jordfarger, kan dører i knallfarger bli et forfriskende innslag.

 

LUNT OG EKSLUSIVT MED TRE
Akkurat som et parkettgulv, kan en tredør tilføre lunhet og gi en touch av eksklusivitet til interiøret. Nå er det kommet tredører som utfordrer våre tradisjonelle holdninger. Det lekes med treets mønster, og ved å la årringene ligge vekselvis vertikalt og horisontalt, dannes nye overraskende design og muligheter.

Utvalget av tresorter er stort. Truet regnskogstømmer er erstattet av plantasjetømmer med treslag som har andre fargenyanser og tegninger enn du har sett tidligere. Fortsatt er det slik at lyse tresorter som bjørk og ask gir en nordisk letthet, mens mørkere treslag som eik, nøtt og kirsebær gir et tyngre og mer kontinentalt preg.

 

DET RIKTIGE DØRHÅNDTAKET
Dørhåndtaket er den lille detaljen som ingen kan unngå å legge merke til. Det skal ikke bare synes, det skal kjennes også. Akkurat som spisebestikk skal det være utformet slik at det ligger godt i hånden. Det skal være godt å ta i, uten skarpe kanter. Samtidig skal det understreke interiørets stil. Tenk bare på hvor forskjellig uttrykket blir om du skifter fra blank messing til børstet stål.

Men husk at døren ikke blir moderne bare fordi du skifter til stål håndtak. Slike ”grep” avsløres fort som billige triks. Det viktige er at døren og håndtaket utfyller hverandre og danner en helhet som stemmer med interiøret for øvrig.