Huskeliste (0)

HARDE FAKTA OM LAMINATGULV

Et laminatgulv har overlegen slitestyrke. Likevel er det noen som rynker på nesen til laminatgulv. Da har de neppe sett ordentlig på et kvalitetslaminat av nyere dato.

Overlegen slitestyrke, enkelt å legge, helt vedlikeholdsfritt og lett å holde rent. Det er laminatgulvets sterkeste argumenter. Vi tar med fantastisk utvalg av ulike design og mønstre også.

Det er store kvalitetsforskjeller på laminatgulv. På kvalitetslaminat hører du ikke romklang eller klikkelyd og de har blitt sterkere i skjøtene. Dessuten har nye produksjonsteknikker gitt mer naturtro mønstre og overflatestruktur. Det er rett og slett blitt stuerent med laminatgulv!

Et laminatgulv er rett og slett ulike treslag eller andre materialer avfotografert og gjengitt i høy oppløsning på papir som er bakt inn mellom et underlag av HDF – en type trefiberplate – og overflatesjiktet av slitesterkt, gjennomsiktig kunststoff. Derfor er det ingen grenser for hvilke farger, mønstre eller materialer som kan gjengis som laminat.

 

HELT GREIT MED REGNSKOGSTØMMER
Med et laminatgulv kan du velge teak, mahogni og palisander og samtidig være helt sikker på at du ikke bidrar til rasering av regnskog. Alt er lov og alt er mulig med laminat. Det er først og fremst ulike treslag og ulike parkettmønstre som dominerer i katalogene til laminatprodusentene. Men du finner også naturtro gjengivelser av skifer og andre steinsorter. Laminat som ser ut som betong kan du også få, det er blitt et trendy materiale til interiør de siste årene.

 

NATURTRO OVERFLATE
Med trestruktur eller skiferstruktur i overflaten, er laminatgulvet blitt stadig mer naturtro. De beste kvalitetene har nå trestruktur som følger mønsteret i treet eller steinen. For eksempel vil en kvist i motivet se ut som en kvist også i overflaten.

 

HOLD DEG TIL TØRRE ROM
Toppsjiktet i et laminatgulv tåler vann. Trefiberplaten under er derimot ikke vannfast. Hvis vann får trenge ned i skjøtene kan platene svelle og gulvet blir ødelagt. Derfor bør du unngå å legge laminat i våtrom og i rom der det forekommer vannsøl.

De siste årene er det kommet mange produkter med sterkt forbedrede egenskaper på dette området. Undersiden og kantene er forseglet slik at de kan motstå fuktighet, men vi snakker fremdeles om gulv for tørre rom. En tommelfingerregel er at du kan legge laminatgulv der du kan legge parkettgulv.

 

SUPERENKELT Å LEGGE
Laminatprodusenten Alloc var først ute med klikk-systemet på laminatgulv. Det vil si at laminatplankene klikkes sammen, uten bruk av lim. Da kan de også demonteres og brukes om igjen i et annet rom, hvis du bestemmer deg for å skifte ut gulvet.

Laminat legges som ”flytende gulv”. Det betyr at gulvet ikke festes til underlaget, men ”flyter” på gulvet under. Gjerne på et underlag av ullpapp eller et annet mykt materiale som kan dempe trinnlyd og gjøre gulvet mykere å gå på. På noen laminat typer sitter underlaget ferdig festet til undersiden.

Den enkle monteringen er en viktig grunn til at laminat har blitt så populært. Alle kan legge et laminatgulv. Alt du trenger av verktøy er meterstokk, blyant, og en sag til å kappe til laminatplankene. Når du kommer til gulvlistene trenger du en hammer også.