Huskeliste (0)

TRE GODE GRUNNER TIL Å VELGE PARKETT

Med parkett får du et vakkert gulv. Det er kanskje det viktigste. Overkommelig pris er heller ikke uvesentlig. Et parkettgulv er dessuten lunt og godt å gå på og svært enkelt å legge selv. At tre er et miljøvennlig materiale er også et viktig argument.

Det er ikke vanskelig å finne gode argumenter for å legge parkett på gulvet. Det er et moderne materiale med både estetiske, bruksmessige og tekniske kvaliteter helt på topp.

Parkett består av et toppsjikt i heltre, normalt fra 3 – 5 mm tykkelse, som er limt til en stamme av krysslaminert tre. Toppsjiktet er gjerne av eik eller andre harde treslag. Stammen kan være av rimelige treslag. Ved å redusere forbruket av de eksklusive tresortene kan parkett produseres relativt rimelig, sammenlignet med gulv i heltre. Den limte konstruksjonen, med not og fjær, gjør parkett til et sterkt og stabilt materiale som er enkelt og raskt å legge, også for amatører.

Tre er et naturlig og levende materiale. Hver parkettstav er unik, og gulvet får et organisk preg som bare ekte tre kan gi. Det gir en lun stemning og det er godt å gå på, ikke kaldt og hardt som mange andre materialer kan være.

 

FLYTENDE GULV
Parkett legges som oftest som ”flytende gulv”, som ekspertene sier. Det betyr at parketten ikke festes til underlaget, men ”flyter” på et sjikt av ullpapp eller et annet mykt materiale som kan dempe trinnlyd og gjøre gulvet mykere å gå på.

 

GULV SOM VARER
Parkett er gulv som kan vare svært lenge hvis det stelles og vedlikeholdes riktig. Er parketten lakket, skal den kun støvsuges og moppes. Blir lakken slitt, kan gulvet slipes og lakkes på nytt. De fleste typer parkett tåler sliping minst et par ganger. Husk at godt renhold reduserer slitasjen betraktelig.

Er parketten oljet, kan den pleies og holdes vedlike med spesielle oljeprodukter. Vanlig renhold bør gjøres med støvsuger og fuktig mopp.

 

MILJØVENNLIG
Å velge parkett er et miljøvennlig valg. Tre er en fornybar ressurs, forutsatt at den kommer fra bærekraftig forvaltet skog. Når parketten har gjort nytten som gulv, går den tilbake til naturens kretsløp, uansett om materialet brennes eller brytes ned naturlig. Økt bruk av tre vil bidra til reduksjon av CO2-tilførsel til atmosfæren. CO2 tas opp av skogen gjennom fotosyntesen og lagres i trærne og senere i treproduktene.