Huskeliste (0)

LISTVERK ER KRONEN PÅ VERKET

Listverk er håndverkerens trøst. Listene skjuler sprekker og vanskelige overganger. Men de kan også være kronen på verket, eller prikken over i-en, eller hva du nå kaller den detaljen som får alle elementene til å falle på plass og danne en vakker helhet.

Listene er interiørets paradoks. Du tenker kanskje på listene som et slags kronen på verket. Sannheten er nok heller at listene er en oppfinnelse for å skjule en bygningsmessig skavank;  overgangen mellom vegg og tak, mellom gulv og vegg, mellom tre og mur osv. Overganger er vanskelig å gjøre pene, så det er enklere å skjule den med en list. Dessuten er overganger et sted der husets bevegelser gjør seg gjeldende og lager sprekker, så listen er slett ingen dårlig idé.

 

LISTVERK UTEN HASTVERK
Ta deg god tid til å studere alle de vakre listeprofilene som er å få. Gjennom tidene har listene utviklet seg med ulike stilarter. Listene kan understreke eller fremheve den interiørstilen du har valgt. Feil type listverk kan derimot ødelegge helhetsinntrykket.

Store, brede og profilerte lister kommer i mange utførelser. De passer godt i klassiske interiører, mens de smale og enkle listene passer godt i moderne, mer minimalistiske interiører.

Har du et gammelt hus, bør du velge lister som ligner mest mulig på de originale. Se på hus fra tilsvarende alder og område, hvis de originale listene er fjernet.

 

GERIKT OG HULKIL
Det er mange fine, gamle faguttrykk i snekkerverdenen. Nå til dags brukes mest forståelige ord som taklist, gulvlist (fotlist), osv., men et par faguttrykk kan du lære deg: Gerikt er lister som brukes rundt vinduer og dører, de kalles også karmlister. Hulkil er taklister som monteres i 45 graders vinkel mellom tak og vegg, slik at det dannes et hulrom i hjørnet. Dette er helst  brede, profilerte lister som passer til klassiske interiører.

 

INGEN ENDEVED, TAKK!
Når en dyktig håndverker har montert listene, er det aldri endeved å se. Dvs. at alle hjørner er ”gjæret”, og gulvlistene er avsluttet mot gerikten eller mot en kloss nederst på døren. Studer listverket i gamle herskapelige hus, så forstår du hva vi mener.

 

FARGEVALG
Listene rammer inn rom, dører og vinduer. De kan markere og fremheve detaljer. Vær imidlertid forsiktig med å male listene i kraftige farger. Mørke taklister, for eksempel, vil få rommet til å virke mindre.

Som en tommelfingerregel kan vi si at du bør betrakte taklistene som en del av taket. Gulvlistene er noen ganger en del av gulvet, men oftere en del av listverket som følger dørene og vinduene. Bruk helst slitesterk og vaskbar maling til lister rundt dører og vinduer. Det har tradisjonelt vært blank maling, men nå er det også kommet matt maling med slitesterk overflate.