Huskeliste (0)

TYPISK NORSK MED PANEL

Vi har lange tradisjoner for å bruke panel i Norge. Kanskje først og fremst fordi vi har hatt god tilgang på tømmer. Panel har flere fordeler, og etter årtier med ubehandlet hyttestil, blir panel nå brukt på nye og spennende måter også i moderne interiører.

Koselig med panel. Den lune stemningen som følger med naturlig, organisk tre er nok en av årsakene til at panel har vært så populært i Norge. Det er kaldt ute, så vi vil ha det lunt og koselig inne. Spesielt i hyttene vi er så glade i, har panel dominert på både vegger og tak.

 

PANEL HAR MANGE BYGGETEKNISKE FORDELER
Panel har not og fjær, og kan derfor bevege seg uten at det blir sprekker andre steder enn mellom hvert panelbord. I Norge har vi tradisjoner for å bruke tre både til bærende konstruksjoner, utvendig kledning og innvendig panel. Fordi konstruksjonsvirke av tre vil tørke over tid og ”leve” med årstidene og endringer i temperatur og luftfuktighet, vil et hus av tre bevege seg. Og bevegelser fører til sprekker, for eksempel i overgangen mellom tak og vegger. Disse skjuler vi med lister.

 

PANEL FOR NYE TRENDER
Panel er et tidløst materialvalg. Det har uendelig med variasjonsmuligheter, og det finner sin plass i en hver trend eller epoke. Shabby-chic-stilen lever i beste velgående, selv om noen vil hevde at trenden er på hell. Den røffe, litt avslitte stilen passer godt med panel. Gjerne liggende panel uten profiler, kanskje slipt litt etter maling, slik at den fremstår som brukt og slitt. Noen bruker simple materialer med sprekker og fliser for å få det rette uttrykket, men da vil vi heller anbefale panel som er skåret og behandlet for å få et røft uttrykk, uten at du får flis i fingeren når du skal vaske.

Country living, på godt norsk, er også en stil mange ønsker seg. Eller klassisk herregårdsstil med malt panel på vegger og tak. Du kan male eksisterende panel, eller legge ny panel. Stadig flere velger nå panel som er ferdig behandlet fra produsentene. Finishen blir perfekt og veggen er ferdig når snekkeren er ferdig. Panel av MDF er også blitt svært populært.

Beiset panel er blitt vanlig de siste årene. Lune grå- og bruntoner fremhever spillet i treverket og gir ”lodge-stilen” som mange tilstreber, særlig i fjellhytter. Våre panelleverandører tilbyr nå ferdig beiset panel. Det er uansett en fordel å beise panelet før det settes opp, fordi du da slipper striper av ubehandlet materiale som blir synlig hvis panelet krymper etter montering og beising av hel flate.

 

MILJØVENNLIG
Å velge panel er et miljøvennlig valg. Tre er en fornybar ressurs, forutsatt at det kommer fra bærekraftig forvaltet skog. Når panelet har gjort nytten i huset, går det tilbake til naturens kretsløp, uansett om materialet brennes eller brytes ned naturlig. Økt bruk av tre vil bidra til reduksjon av CO2-tilførsel til atmosfæren. CO2 tas opp av skogen gjennom fotosyntesen og lagres i trærne og senere i treproduktene.