Huskeliste (0)

HØYERE KOMFORT OG LAVERE STRØMREGNING MED RIKTIG ISOLASJON

Har du et hus som er bygget før 1997? Da bor du i et hus som er vesentlig dårligere isolert enn minstekravet for dagens nye boliger. På de kaldeste dagene kjenner du det på kroppen, bokstavelig talt.

På 80-tallet var det vanlig å legge 20 cm isolasjon mot kaldt loft, og 15 cm i ytterveggene. I dag legges det minst 30 cm på loft og 25 cm i veggene. Det er en økning på 50%. Har du et kaldt loft, er det som regel veldig enkelt å etterisolere. Ikke er det dyrt heller. Det er en investering du vil tjene inn i løpet av noen få år. I noen kommuner får du tilskudd til etter isolering.

 

SPAR TUSENLAPPER
I en bolig med 100 kvm lofts areal, vil du kunne spare mer enn  fem tusen kroner per år på å etterisolere med 20 cm Glava eller Rockwool! Dette er forutsatt en energi- og nettleiepris på 100 øre/kWt og at huset er fra slutten av sekstitallet. Er huset fra 1980, vil du kunne spare over to tusen kroner per år.

 

EN VARIG LØSNING
Det finnes mange måter å spare strøm på. Du kan senke romtemperaturen et par grader. Du kan montere tidsstyrt automatikk som senker temperaturen ytterligere om natten og når du er på jobb. En varmepumpe er det mange som har kjøpt de siste årene. I tillegg finnes det sparepærer og sparedusjer. For ikke å snakke om tøfler, tjukke gensere og den berømte OL-floken!

Alt dette er vel og bra. Men det er som hodepinetabletter – det fjerner bare symptomene, ikke årsaken. Grunnen til at du bruker for mye energi på å holde huset varmt, er at varmen forsvinner ut gjennom veggene og opp på loftet. Problemet er varmetap pga. for dårlig isolering. Bare bedre isolering kan forandre på det.

 

BEGYNN PÅ TOPPEN
Et kaldt loft er det enkleste stedet å etterisolere. Det finnes titusenvis, kanskje flere hundre tusen kalde loft i norske eneboliger. Her er det bare å legge ut et ekstra lag på 10 – 20 cm. Du bør ha minst 30 cm når du er ferdig.

Legg det nye laget på tvers av det første. Da unngår du gjennomgående skjøter. Ute ved raftene bør du bruke raftepapp som hindrer vinden i å trenge inn i isolasjonen, samtidig som du sikrer at den viktige luftingen av loftet opprettholdes.

 

NÅR DU LIKEVEL ER PÅ LOFTET
Benytt anledningen til å se etter lekkasjer når du likevel er oppe på loftet. Kanskje taket trenger en renovering også? Etter 25 – 30 år er de fleste tak modne for utbedringer.

Et annet tips er å sjekke eventuelle downlights. Mange fikk montert downlights før det kom klare regler for hvordan dette bør utføres. Noen har direkte brannfeller. Mange har dårlige løsninger hvor mye varme forsvinner opp på loftet.

 

GJØR DET SELV
For å legge ut isolasjon trenger du kun en meterstokk og en isolasjonskniv. Vær nøye, slik at isolasjonsmattene fyller godt ut, uten sprekker. Skal du montere raftepapp kan det være lurt å investere i en stiftehammer. Den gjør jobben veldig mye enklere, spesielt når du jobber på trange steder. Lykke til!